Moeder zijn is niet altijd makkelijk, zeg maar gerust vaak heel moeilijk. Althans, vind ik dan. Vooral de momenten waar je streng moet zijn.

Onze dochter is een baasje. Ik las laatst ergens dat ze dan ‘leadership skills’ heeft en hoe zeer ik ook geloof dat dat zo is, soms is het echt heel vervelend. Zo commandeert ze mij om een boterham te maken of thee voor haar te zetten. En vaak doe ik het zonder tegen te stribbelen.

Sinds een paar dagen hebben we afgesproken dat we niks meer voor haar doen als ze iets commandeert, want… Nu is ze 3, maar als ze straks groter is, is het echt niet meer grappig als ze zo het baasje uithangt. Ik weet heus dat ik dit zelf heb gecreëerd, maar dat maakt het afleren er nog niet makkelijker op.

moeder-zijn-is-niet-makkelijk-altijd

Vanochtend was dan ook the big bang, gepaard met huilen en een krimp in mijn moederhart. Maar ervan verzekerd dat het haar op de lange termijn ten goede komt zeg ik iedere keer als ze me iets opdraagt met een lieve rustige stem: ‘Hoe vraag je dat aardig?’. En dan komt er na wat gesnotter toch een aardige vraag uit haar mond: ‘Mama, wil je thee voor me maken?’. En natuurlijk klinkt dat echt een stuk beter dan: ‘Mama, thee!’.

Ik moet eerlijk toegeven dat ik door deze strijd ook even mijn geduld verloor en boos en geïrriteerd raakte. Ik wilde het ‘van me afspoelen’, maar de kleine madame had me gevolgd naar de badkamer. Met mijn nodige behoefte aan me-time commandeerde ik haar naar beneden, met als resultaat een huilend meisje op de trap. Au. Natuurlijk kreeg ik op mijn kop van haar papa (terecht), maar dat wilde ik eventjes niet horen.

Ik blijf nooit lang boos en zeg dan ook gelijk sorry, maar terwijl ik dit schrijf, voel ik me nog steeds een beetje schuldig, zowel naar haar als naar mijn vriend. Hoort dat misschien ook bij het moeder-zijn? Blijkt maar weer; moeder zijn is niet altijd makkelijk…

kaan-co-banner1

De bovenste foto werd gemaakt op onze fantastische reis naar Curacao. Lees hier waarom ik NU terug wil.
Voor Curacao verbleven we bij de familie van mijn vriend in Paramaribo, lees hier meer over Swiet Djaarie.