Het is helemaal een hype, slapen met je kind in hetzelfde bed. En heb je 2 kinderen of zelfs 3, dan mogen die er ook gewoon bij. Ook Ikea speelt hier op in met de verkoop van extra grote bedden. Slim, als je het mij vraagt.

Toen een vriendin zo’n jaar na mij was bevallen van haar kindje en mij vertelde hoe kapot ze was van alle gebroken nachten, vroeg ik haar waarom ze haar zoontje dan niet in bed nam. Ze verklaarde mij voor gek, want ze was als de dood om op haar baby te rollen.

Mijn dochter sliep vrijwel vanaf  haar geboorte bij mij in bed, ik zag het echt niet zitten om haar iedere keer midden in de nacht uit bed te tillen, te voeden en vervolgens weer terug te leggen. Ook al raadde het consultatiebureau het me af, ik sliep een stuk beter, mijn kind huilde een stuk minder en ik had het gevoel dat we zo een diepe band creëerden. Ik had voor het artikel in de Volkskrant nog nooit van ‘attachment parenting’ gehoord, ik deed gewoon wat ik fijn en praktisch vond.

Met je kind in 1 bed slapen

Terug naar mijn vriendin; ik deelde mijn ervaring met haar en adviseerde haar het zichzelf zo makkelijk mogelijk te maken. Een uitgeslapen moeder is een betere moeder, zo was mijn motto. Na overleg met haar vriend gingen ze het ook proberen. Een beetje sceptisch, dat wel.

Ongeveer een week later zat ik bij ze op de bank. Zowaar allemaal goed geslapen en de angst om op de baby te rollen was verdwenen. Tussen haar vriend en de baby legden ze een lange kussenrol en zij zelf was, net als ik, inmiddels overtuigd dat een moeder niet zo snel op haar baby rolt.

Inmiddels slaap ik nog steeds met mijn kind in een bed en ook al zijn er vriendinnen die mij hierom voor gek verklaren, ik blijf het doen tot mijn dochter het zat is. Zo nu en dan slaapt Issabel in haar eigen bed, maar meestal spingt er dan iemand midden in de nacht toch weer bij mama in bed. Mijn vriendin is inmiddels in verwachting van haar tweede en guess what? Nummer 2 is ook zeer welkom is in hun bed. 

Natuurlijk vergt het slapen met je kind in 1 bed enige voorzichtigheid, vooral als je kindje nog klein is. Maar wat mij betreft is deze trend helemaal welkom en zal het veel ouders en kinderen een betere nachtrust schenken. Attachment parenting, kom er maar in!

banner-kaan-co-com