Aldus Laura Kraak in het Parool en ik ben het roerend met haar eens. Niet dat ik zelf zo graag mijn kind een dubbele achternaam had willen geven, maar ik heb er wel over nagedacht om mijn dochter mijn achternaam te geven.

Uiteindelijk hebben we dat niet gedaan – om meerdere redenen. Ten eerste vond ik dat veel mensen dan zouden denken dat de vader ‘onbekend’ was, want erg veel mensen die kiezen voor de achternaam van de moeder zijn er volgens mij niet, tenzij de vader niet in het spel is. Daarnaast heeft mijn dochter een grote zus en vond ik het jammer als ze niet dezelfde achternaam zouden hebben. Ten derde, net zoals Laura in het Parool verklaart, doet het toch bij veel mannen een soort afbreuk aan hun mannelijke trots, zo ook bij die van mij.

Het plan om mijn dochter mijn achternaam te geven werd ook vrij snel van tafel geveegd, maar waarom zouden wij niet de keuzevrijheid mogen hebben om onze kinderen achternamen van ons beiden te geven? Net zoals in heel veel andere landen wel een optie is? In België is het in 2015 ingevoerd en ook al maken maar weinig mensen daar gebruik van, het is wel zo eerlijk. Een kind is tenslotte van twee mensen en er is niks feministisch aan.

travel-mrsanchelon-passport-amsterdam

Een bijkomend voordeel vind ik ook dat je als je op reis gaat minder vragen zal krijgen. Op dit moment moet ik nog altijd bewijzen dat ze mijn dochter is, want ze heeft niet dezelfde achternaam. Ik ga dus iedere keer als ik zonder haar vader vlieg, braaf op reis met een stapel documenten waaruit blijkt dat mijn dochter mijn kind is en dat ik toestemming heb van haar vader om met haar op reis te mogen. Ik snap heus dat het is om kinderontvoering tegen te gaan, maar soms voelt het wel gek om dit te moeten bewijzen.

Laura, ik pleit dan ook voor een soort sticker in de paspoorten van minderjarigen waarop staat wie de ouders zijn en wie er het gezag hebben. Maar laten we als stap 1 beginnen met de mogelijkheid onze kinderen een dubbele achternaam te geven. Ben je het hiermee eens? Teken dan even Laura’s petitie!

kaan-co-banner1