Modellen weten al langer dat het eten van groenten en fruit belangrijk is om in shape te blijven. Wil  jij ook zo energiek en stralend voor de dag komen als een topmodel? Gebruik groenten en fruit als basis voor iedere maaltijd want naast dat je heerlijke gerechten kunt maken met deze ingrediënten, is het ook nog eens hartstikke gezond!

Waarom we groenten en fruit nodig hebben
Groenten en fruit leveren veel vitamines en mineralen. Vitamines zijn werkzame stoffen die in kleine hoeveelheden in onze voeding voorkomen en ze hebben een specifieke functie in ons lichaam, maar ze kunnen niet of nauwelijks door het lichaam zelf aangemaakt worden. Mineralen vervullen ook belangrijke functies binnen het lichaam. Je hebt ze nodig als bouwstof voor het skelet (de botten), maar ze spelen ook een rol bij de stofwisseling en de bouw van cellen, lichaamsweefsels en hormonen. Mineralen kunnen niet door het lichaam zelf aangemaakt worden, waardoor je ze uit de voeding moet halen. Zonder vitamines en mineralen kunnen we niet, dus voor meer energie is het goed om je dagelijkse dosis van deze stoffen op te schroeven.

Naast vitaminen en mineralen zijn groenten en fruit ook een belangrijke bron van vezels. Deze vezels heb je onder andere nodig voor een goede stoelgang en ze helpen ook mee bij het voorkomen van diabetes, overgewicht en dikke darmkanker. Vooral granen staan bekend om de voedingsvezels, maar groenten en fruit zijn eigenlijk een veel efficiëntere bron. Ze leveren 2 tot 8 keer meer voedingsvezels bij een gelijke hoeveelheid aan calorieën. Wil je gewicht verliezen dan kan je beter voor groente en fruit kiezen om een gelijke hoeveelheid vezels binnen te krijgen maar wel minder calorieën. Om voordeel te hebben van alle voedingsstoffen is het zaak om goed te variëren en verschillende soorten groenten en fruit te eten.

Hoe eet ik meer groente en fruit op een dag?
1. Ontbijt met een groene smoothie
2. Salade als lunch
3. Winterse pompoensoep

butternut squash cut in halves isolated on white background

Recept winterse pompoensoep
Ingredienten:
– 1/2 flespompoen, in stukken en geschild
– 500 gram tomaten, in stukken
– 1 ui, in stukken
– 1 teentje knoflook, in stukjes
– Stukje verse gember, geschild
– Peper en zout
– Kerriepoeder
– Olijfolie
– Water

Bereiding:
Verhit de olie in een pan en fruit hierin de ui met knoflook en de verse gember. Doe vervolgens de pompoen en tomaten erbij en roerbak het geheel kort. Voeg nu zo veel water toe zodat de groenten net niet helemaal onder staan. Voeg zout, peper en kerriepoeder naar smaak toe. Kook de groenten in 30 minuten gaar en pureer het geheel met een staafmixer. Breng de soep eventueel nog op smaak. Als je soep als lunch wilt eten dan is het raadzaam om er iets van vis, kip of ei bij te eten.

Wat is jouw favoriete gerecht met groente en fruit? Deel dit bericht met je vrienden en klik op ‘share’!


banner-bag-at-you